Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Studiedag "Trauma-sensitief werken met gezinnen"

Aan alle partners van het Huis van het Kind, jeugdwelzijnsinstanties en opvoedingsverantwoordelijken, leerkrachten en schooldirecties, geïnteresseerde hulpverleners en mandatarissen

Het Overlegplatform Kindermishandeling regio Mol bestaat 30 jaar en viert dit jubileum met een inhoudelijk sterke studienamiddag. Als thema kozen we ‘ Trauma-sensitief werken met gezinnen.

De spreker komt uit de praktijk: Bart Weustenraad, teamcoördinator op het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Antwerpen. Hij werkt al jaren als systeem psychotherapeut met gezinnen rond de thematiek trauma en geweld.

Inhoud

“Hulpverleners komen in contact met situaties waar, door toedoen van geweld door ouders of zorgdragers, ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren worden beperkt en/of geschaad. Ouders handelen soms vanuit een eigen traumageschiedenis waardoor hun ouderschap in het hier en nu onder druk staat. Wanneer ze door hulpverleners worden aangesproken behoeft dit dan ook de nodige zorg en specifieke aanpak. Vaak worden ouders getriggerd door de boodschap dat ze van ons krijgen. We worden door hen dan als bijzonder onveilige hulpverleners ervaren. Dit lokt soms heftige emoties uit. Hoewel dit niet persoonlijk naar ons gericht is, is het als hulpverlener niet altijd gemakkelijk om deze emoties van ouders te verdragen en te containen. 

Kinderen komen vaak overspoeld door emoties bij een hulpverlener toe. Naast de opgelopen trauma’s, zorgen wij (met al onze vragen) zelf voor heel veel stress. Onze kennis over (meervoudig) trauma en de aanpak ervan, helpt ons om hen in gesprekken/spelsessies op een ondersteunende en containende manier te begeleiden.”

Praktisch

Je kan gratis inschrijven voor dit feestelijk studiemoment dat plaats vindt op woensdag 21 oktober van 13.30 tot 16.30 uur in het Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71 te Mol-Rauw.

Zowel bij de start als bij het slot is er tijd om te netwerken bij een lekker hapje en drankje.

Voor meer info en inschrijving: dagmar.gooris@gemeentemol.be , 014 33 15 81. Vermeld bij inschrijving ook je functie en dienst/instantie. Een vormingsattest zal voorzien worden.

Van harte welkom!

Overlegplatform Kindermishandeling regio Mol

Wanneer

  • wo 21 oktober 2020
    van 13.30 tot 16.30 uur

Waar

Ecocentrum De Goren
Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

Organisatie

Overlegplatform Kindermishandeling regio Mol