Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Netwerkmoment Huis van het Kind Regio Mol

Thema: Geestelijke Gezondheid van kinderen en jongeren.

 

PROGRAMMA

 • Onthaal vanaf 12.30u met koffie en thee
 • Start om 13.00u - Verwelkoming & Inleiding

We heten alle partners en sympathisanten van ons Huis van het Kind welkom. Vandaag maken we ruim tijd voor het centrale thema geestelijke gezondheid.

 • SIGMA 2019 – Hoe word ik wie ik ben?

De voorlopige resultaten van de SIGMA – Studie: een langdurig onderzoek naar de geestelijke gezondheid van jongeren in Vlaanderen.

Noëmi Hagemann van het Centrum voor Contextuele Psychiatrie van de KU Leuven stelt de bevindingen uit dit onderzoek voor en gaat graag in gesprek met ons.

 

 • Lezing Brenda Froyen

“Pssst jij, ja jij daar, die dit leest. Hoe gaat het met je? Goed?

Ik dacht wel dat je dat zou zeggen. Dat zeggen de meeste mensen als je vraagt hoe het met ze gaat: ‘goed’, ook al is dat niet zo. Eigenlijk gaat het met heel wat mensen niet goed. 1 op 4 mensen in ons land zit ‘niet lekker in zijn vel’ of heeft zoals ze dat noemen: psychische … euh… je weet wel. Psy wat? Ja, moeilijk woord, he? Ik noem ze pssst-problemen.

Pssst. Dat zeg je wanneer je iemand iets wil zeggen waarvan je niet wil dat anderen het horen. Dat is bij psychische problemen vaak zo. Daar durven we niet over te praten. In ‘Pssst’ durven we dat wel. We vertellen je alles wat we erover weten. Maar er is ook ontzettend veel dat we er nog niet over weten. Dit is dus een weetjes én een niet-weetjesboek. Weten wat je niet weet kan je soms ook helpen iets beter te begrijpen.”

 Auteur Brenda Froyen is lector taal in de lerarenopleiding, webredacteur van psychosenet.be, schrijfster, kinderauteur, vrouw van Jan en mama van drie zoontjes. Ze koppelt haar ervaringen in de geestelijke gezondheid aan haar know how in het onderwijs.

“Ik heb er altijd van gedroomd om schrijfster te worden. Maar ik wist nooit waarover ik kon schrijven. En toen kreeg ik, in 2012, een kanjer van een psychose, werd ik driemaal opgenomen, en overwon ik een depressie. Plots wist ik waarover te schrijven. ‘Kortsluiting in mijn hoofd’ verscheen in september 2014 als een vorm van verwerking van wat ik had meegemaakt, als mijn recht van antwoord, als een aanklacht tegen de psychiatrie. Ik trok de wereld in met mijn boodschap. In scholen, in ziekenhuizen, bibliotheken geef ik lezingen, workshops om het taboe rond geestelijke gezondheidszorg te doorbreken, om te ijveren voor een meer humane psychiatrie, maar vooral om een verhaal van hoop te brengen.”

 

 • Geestelijke Gezondheid Markt & Netwerken

Met een hapje en een drankje maken we tijd om te netwerken, om in gesprek te gaan met de gastsprekers en is er de tijd om enkele standen te bezoeken van organisaties die werken rond de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren in onze regio.

Je kan natuurlijk ook alleen nakaarten en kennis maken met collega’s en partners.

 

 • Einde voorzien om 16.15u

PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Datum: Dinsdag 3 december 2019 met onthaal en koffie vanaf 12.30u (geen broodjes)
 • Locatie: Ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71, Mol
 • Prijs: gratis
 • Inschrijven: vóór 29 november 2019 via deze link of via mail naar dagmar.gooris@gemeentemol.be met je naam, organisatie en functie

 

Wanneer

 • di 3 december 2019
  van 13 tot 16.15 uur

Waar

Ecocentrum De Goren
Postelsesteenweg 71, 2400 Mol

Organisatie

Huis van het Kind Regio Mol