Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Huisarts nodig? Twijfel niet. Uitstel is gevaarlijk!

Gepubliceerd op  do 26 mrt 2020
Alle huisartsen uit de regio roepen inwoners op om hun vaste huisarts te blijven contacteren, ook voor wat op het eerste zicht een ‘kleiner’ medisch probleem lijkt en niets met corona te maken heeft.

Wat op dit moment aanvoelt als een beperkte kwaal, leidt zonder correcte en snelle opvolging mogelijk tot veel erger. Het medisch uitstelgedrag dat de Kempense huisartsen de laatste dagen vaststellen, is ronduit gevaarlijk.

 

De huisartsen in onze regio stellen in deze coronatijden vast dat veel mensen twijfelen om hun huisarts te contacteren voor lichamelijke ongemakken, kwalen of pijn(en) die geen verband houden met de luchtwegen of corona. Al te vaak leidt deze twijfel tot het gewoon verbijten van de pijn. Deze twijfel is absoluut niet nodig en zelfs zeer risicovol.

Geen corona in wachtkamer

Dankzij deze oprichting van de coronawachtposten of triageposten hebben de huisartsen hun werking volledig ontdubbeld. Mensen met ernstige klachten aan de luchtwagen of corona-gerelateerde symptomen komen niet naar de normale wachtkamer voor de huisarts. Zij krijgen een afspraak in een coronawachtpost of een triagepost. Op die manier blijven de wachtkamers van de huisartsen volledig behouden voor patiënten met andere lichamelijke problemen of vragen.

Twijfel? Bel je huisarts

De huisartsen stellen de afgelopen dagen evenwel vast dat veel mensen hun huisarts niet durven te contacteren voor de ‘normale’ lichamelijke klachten buiten corona. Dit medisch uitstelgedrag is bijzonder gevaarlijk. Zonder juiste opvolging kan iets klein de komende weken leiden tot ernstige medische problemen. De huisartsen roepen alle inwoners op om bij twijfel hun vaste huisarts te bellen. Deze kan perfect inschatten wat de volgende stap is. Er is geen enkele reden om niet te bellen!