Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Kies kleur tegen Pesten

Gepubliceerd op  ma 11 feb 2019
Ook in onze regio willen we werk maken van een pestvrije omgeving!

 

Elk kind en elke jongere heeft recht op een onbezorgde en toffe schooltijd. Dat is de beste garantie voor een gelukkige en succesvolle toekomst. Een goede schooltijd biedt kinderen en jongeren de kans om echt te leren, zinvolle ervaringen op te doen en hun eigen mogelijkheden, beperkingen en uitdagingen te leren kennen. De school is een unieke sociale oefenplek. Daar kunnen kinderen leren samen werken en ervaring opdoen in het omgaan met participatie en diversiteit.

Pesterijen zetten een domper op dit rijke, positieve verhaal. Dan verkrampen kinderen, raken ze in de knoop en steken twijfel en argwaan de kop op. Als we zien wat pesterijen allemaal teweeg brengen, dan komt het erop aan pesterijen te voorkomen of zo gauw mogelijk in de kiem te smoren. Van pesten wordt niemand beter van, integendeel.

Kinderen, leerkrachten en ouders moeten samenwerken om pesterijen te helpen voorkomen. Dat lukt niet zonder afstemming en dialoog.

Infoavond 7 februari 2019

De Molse Jeugddienst, Welzijns- en gezondheidsOverleg Regio Mol (WORM), de dienst onderwijs en de onderwijsnetten KSOM, het gemeenschapsonderwijs en het gemeentelijk onderwijs organiseerden een gratis infoavond ‘Pesten bij kinderen en jongeren. Met oog voor de rol van ouders en de school’. Het initiatief werd ondersteund door het Huis van het Kind.

De avond werd boeiend gebracht door Gie Deboutte.

Gie Deboutte is stafmedewerker en trainer bij de nascholings- en vormingsorganisatie Tenz.

Hij is tevens actief bij de Dienst Studentenbeleid van de UCLL en engageert zich ook als voorzitter van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten.

Hij is auteur van diverse artikels en boeken over de thema’s pesten, cyberpesten, preventie van probleemgedrag van kinderen en jongeren binnen de schoolomgeving en verbondenheid als fundament voor leven en leren.

Een samenvatting en enkele inzichten kan u vinden in de onderstaande presentatie.