Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Terug naar school - Creatief opvoeden met weinig geld

Gepubliceerd op  di 27 aug 2019
Lena is een alleenstaande moeder. Elke maand heeft ze het moeilijk om rond te komen. Patrick kiest bewust voor minder werken en meer tijd voor zijn gezin. Maar dat betekent ook minder inkomen. Hoe doe je dat: je kinderen opvoeden met weinig geld?

 

Je kinderen opvoeden met weinig geld. Hoe doe je dat?

Voel je stress en onzekerheid omdat je met een beperkt budget moet rondkomen? Dan ben je niet alleen. Misschien praat je er liever niet over. Misschien probeer je het te verbergen, omdat je schaamte voelt. Dat is jammer. Want het kan net deugd doen om die ervaring te delen met mensen die hetzelfde meemaken. Daarom bestaan er initiatieven als netwerk tegen armoede waar mensen in armoede het woord nemen of Welzijnsschakels, waar je anderen ontmoet die het ook met minder geld moeten redden.

Hoe belangrijk is geld in de opvoeding? Belangrijk. Denk maar aan de klasgenootjes. Voor hen is die smartphone vanzelfsprekend, voor jouw kind niet. Het is niet gemakkelijk om daarmee om te gaan. Hoe kan je er toch voor zorgen dat geld geen taboe wordt in jouw gezin?

Praten werkt.

Laat je niets wijsmaken.

Voel je niet schuldig.

Zorg goed voor jezelf.

Meer kan je lezen op www.groeimee.be/opvoeden-met-weinig-geld

 

Hoe haal je meer uit je budget?

Babyspulletjes Laat je niet van de wijs brengen: voor je baby heb je niet alles nodig wat er te koop is. Kijk maar in het handige overzicht op de website van Kind en Gezin.

Kan het goedkoper? Zeker. Op tweedehandsbeurzen van De Gezinsbond bijvoorbeeld vind je kinderkleding, speelgoed en babyuitzet in perfecte staat. Ook op Facebookgroepen bieden ouders spullen die ze niet meer nodig hebben vaak aan voor een prikje.

Financiële tussenkomsten

 • Elke cent telt. Daarom voorziet het Groeipakket voor jou een bedrag dat je kan aanvragen vóór dat je kind geboren is. je kan Het startbedrag ten vroegste aanvragen 4 maanden voor de geboorte: Je leest er meer over op de website van Groeipakket
 • Wist je dat kinderopvang ook kan als je een opleiding wil volgen of af en toe wat ademruimte nodig hebt? Zoek een opvang waar je betaalt naargelang je inkomen. Dat heet: het inkomenstarief
 • Blijft het financieel moeilijk, dan kan het OCMW van je gemeente jou helpen. Daar weet men alles over sociale tussenkomsten, van een vrijetijdstoelage waarmee je kind kan gaan sporten tot tussenkomsten bij schoolkosten. Wees niet bang: je vraag wordt er discreet behandeld.
 • Wil je op vakantie of een dagje naar een pretpark, dan kan je terecht bij organisaties zoals Vakantieparticipatie en Rap op Stap die flinke kortingen bieden voor de kleine portemonnee. Je ziekenfonds komt misschien tussen in de kosten van een (sport)kamp of openluchtklas. Informeer of je er recht op hebt. En kijk ook of je gemeente een vrijetijdspas aanbiedt. Daarmee krijg je discreet korting op activiteiten in je buurt.
 • Meer voor minder: onze tips
 • Speelgoed of kleding voor een prikje: rommelmarkten, tweedehandsbeurzen, tweedehandssites
 • Nieuwe kleren: outlets of stockverkopen, zowel online als in specifieke outletwinkels. Check bij online shoppen ook altijd de extra kosten voor verzending en terugsturen.
 • Meer dan je kan bedenken voor een zotte prijs: het grote aanbod van de Kringwinkels
 • Waarom niet ruilen? Kinderen groeien snel uit hun kleren. Ga op zoek naar weggeef- en ruilgroepen in je buurt of organiseer zelf een ruilmoment. Of ruil wat jij graag doet voor wat je nodig hebt. Kook je graag? Ruil je kookkunsten dan voor enkele uren kinderoppas. Bij Lets vind je lokale groepen om diensten met elkaar te ruilen.
 • Een kapotte wasmachine of je broodrooster die het begeeft? Voor een budgetvriendelijke herstelling vind je her en der repaircafés.
 • Je kind gaat gratis naar de bibliotheek. Je kan er ook voor weinig geld films of cd’s huren, internetten en wie weet andere activiteiten volgen. Sommige gemeenten hebben een spelotheek waar je speelgoed kan ontlenen.
 • Ga ook eens kijken bij het lokale Huis van het Kind of er activiteiten zijn voor jouw kinderen. Ook de Jeugddienst van je gemeente is een goed vertrekpunt.
 • Vraag aan je vaste huisarts een Globaal Medisch Dossier van je aan te leggen. Je krijgt dan meer terugbetaald. Ook als je huisarts je doorverwijst naar een specialist, betaal je in bepaalde gevallen minder bij die specialist.
 • Een oud bed opnieuw geschilderd. Van twee oude hemden één nieuw maken. Kamperen in je eigen tuin of op een camping niet ver van huis. Creatief met weinig leidt soms tot veel.
 • Vier de verjaardag met een pyjamaparty of een picknick in je buurt. Je tiener kan je misschien wel blij maken met een zelfgemaakt bonnenboekje met bonnen als ‘een keertje de tafel niet afruimen’, ‘een exclusief mama- of papamoment’ of ‘morgen slaap ik uit-dag’. Voel je ook niet verplicht om met carnaval of Halloween een kostuum te kopen. Je vindt online heel wat tips om van bestaande kleren leuke verkleedpakjes te maken.