Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Hulp en rechten bij alleen wonen

Overweegt je kind om de grote stap te zetten? Zitten jij en/of je kind nog met twijfels of vragen? Op eigen benen staan, is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt veel bij kijken: adresverandering, huurcontract, kinderbijslag, verzekering, belastingen, huishouden, koken, ...

Als je kind graag met iemand praat over zijn/haar plannen om alleen te gaan wonen, als hij/zij in de knoei zit met papieren of andere vragen heeft, kan hij/zij langs gaan bij het JAC.

Voor sommige jongeren verloopt de stap naar zelfstandig wonen wat moeilijker. Een dienst voor begeleid zelfstandig wonen biedt gespecialiseerde hulp aan jongeren (van 18-25 jaar) die op eigen benen willen staan. Terwijl de jongere zelfstandig woont - alleen of samen met een vriend(in) - komt er regelmatig iemand aan huis: om te praten, om te hepen met het praktisch werk, de financiën of de papieren. Gewoonlijk duurt zo'n begeleiding één jaar. Je kan terecht bij het JAC als je contact wilt met een dienst voor begeleid zelfstandig wonen.

Voor gespecialiseerd huuradvies zal het JAC samenwerken met de Huurdersbond. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een Huurdersbond. Een Huurdersbond geeft juridisch huuradvies aan alle huurders. De huurdersbond wijst op de rechten en plichten en helpt bij het oplossen van huurvragen. In ruil voor een jaarlijks lidgeld (€12 – €17) kan je een jaar lang beroep doen op de huurdersbond. Meer info: http://huurdersplatform.logodebut.com/hb.

Ook kan je terecht bij het OCMW in je gemeente. Bij het OCMW kan je aankloppen voor hulp en begeleiding, financiële steun, het bestaansminimum (leefloon), doorverwijzingen, juridische steun, ...

Meer informatie over de financiële kant van alleen wonen, vind je op: http://allesovercenten.be/levensmomenten-en-themas/alleen-wonen.

Organisaties die je graag helpen