Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Financieel

Veel mensen zijn bezorgd over de kostprijs wanneer ze op tandartsbezoek moeten. Ze weten niet hoeveel geld ze moeten meenemen en soms zijn er ook bezorgdheden om de kost te kunnen betalen. Hieronder vind je enkele goede tips om zonder zorgen naar de tandarts te gaan.

Tip 1: Ga jaarlijks op controle

Op deze manier vermijd je grote kosten omwille van grote problemen. Je krijgt meer geld terugbetaald als je jaarlijks naar de tandarts gaat.

Tip 2: Ga naar een tandarts die geconventioneerd is.

Geconventioneerd? Dit wil zeggen dat de tandarts zich houdt aan de tarieven die afgesproken zijn met de overheid. Je vindt dit op website van jouw tandarts, in de wachtzaal maar ook op de website van het RIZIV.

Tip 3: Vraag aan jouw tandarts of hij in jouw geval met de derde betalersregeling kan werken.

Bij de Regel Derde Betaler hoef je als patiënt niet het volledige bedrag van een behandeling zelf te betalen. Jij betaalt enkel het remgeld. Het ziekenfonds betaalt het bedrag dat het achteraf aan jou als patiënt zou terugbetalen rechtstreeks aan de tandarts. Het ziekenfonds komt dus tussen als ‘derde partij’. 

Tip 4: Laat de tandarts de controle en behandeling spreiden.

Vraag aan je tandarts om enkel een controle afspraak zodat hij je een inschatting kan geven wat de behandelkost zal zijn. De prijs van een controle afspraak is een vaste prijs die hij je vooraf kan meedelen. Zo vermijd je verrassingen tijdens de afspraak zelf. Na de controle maakt de tandarts een voorstel tot behandeling op met de kost die hierbij hoort. Zo vermijd je opnieuw een verrassing.

Tip 5: Check bij je ziekenfonds onder welk statuut je valt.

Lees hier op welk statuut je recht hebt. Indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming, betaalt het ziekenfonds de meeste behandelingen volledig terug.

Tip 6: Bij financiële moeilijkheden kan je bij je OCMW terecht voor een afbetalingsplan.