Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Lezing 'Kwetsbaar tienerbrein'

Tieners aan de slag, een kwestie van prikkeling? door Inge Van Bogaert, gedragswetenschapper en jongerencoach

Waarom een cursus ‘Leren leren’ niet helpt

Tijdens de tienertijd groeien belangrijke hersengebieden op indrukwekkende wijze uit tot een volwassen brein. Dit proces verloopt met horten en stoten en een tiener gedraagt zich daar ook naar: het ene moment wispelturig en roekeloos, het andere moment rationeel en verrassend verantwoordelijk. Jongeren kunnen last hebben van piekeren of onderpresteren, van faalangst en stress. Een rijpend tienerbrein sputtert nog en tegelijkertijd wordt er op school veel verwacht van zaken als planning en organisatie, volgehouden aandacht en impulsbeheersing.
Allemaal executieve functies die nog volop in ontwikkeling zijn en die een tiener veel liever inzet bij ‘afleidende’ activiteiten: games, series en online chats (TikTok) zijn immers veel interessanter ‘voedsel’ dan die opdracht wiskunde.

In deze voordracht krijg je een kijk op de ontwikkeling van het tienerbrein en het effect daarvan op executieve vaardigheden en op het zelfbeeld van tieners. Deze informatie kan helpen om met een andere, ‘groeigerichte bril’ naar het gedrag van adolescenten te kijken en hen te begeleiden bij het ‘leren studeren’.

Spreker isĀ Inge van Bogaert, gedragswetenschapper, jongerencoach (hoogbegaafdheidspraktijk Mind@Domus), leerkracht en leerlingbegeleider in drie graden ASO. Zij heeft ruime ervaring met leerzorg en socio-emotionele begeleiding van adolescenten, en met klas- en vakoverstijgend seminariewerk.

Inschrijven is verplicht en kan via deze link:
https://forms.gle/CeueMFh7TW1nnmHp9

Wanneer

  • di 17 oktober 2023
    van 20 tot 22 uur

Waar

Sint-Jan Berchmanscollege
Jakob Smitslaan 36, 2400 Mol