Gemeente Huis van het Kind regio Balen-Dessel-Mol-Retie

Gezinsbond lanceert campagne "Jezelf kunnen zijn, begint thuis"

Gepubliceerd op  ma 06 mrt 2023
Een campagne rond opgroeien zoals je bent

Kinderen moeten kunnen opgroeien zoals ze zijn. Jezelf vinden vraagt tijd, ruimte, vertrouwen en vrijheid, maar vooral onvoorwaardelijke steun van je naasten. Jezelf zijn begint ook waar je opgroeit: je gezin speelt in jouw zoektocht een onmiskenbare rol. Vandaag lanceert Gezinsbond daarom de campagne ‘Jezelf kunnen zijn, begint thuis’, met video, podcasts en heel veel eerlijke verhalen.

Een zacht kussen

Tijdens de turbulente tienerjaren botst iedereen wel eens op moeilijkheden. Wanneer jongeren in deze periode extra worden uitgedaagd omdat ze zich op vlak van gender en seksualiteit niet kunnen vinden in het normatieve plaatje, kan dat erg zwaar doorwegen op hun welzijn. Net op dat moment is het cruciaal om als gezin dat zachte kussen te kunnen zijn, waarop de jongere kan landen.

Omdat groeien niet start als je pubert, willen we met onze campagne ook het belang onderstrepen om van jongs af aan bewust om te gaan met gender, stereotypen en diversiteit in de opvoeding. Op die manier kunnen kinderen zich volledig vrij ontwikkelen tot wie ze zijn en maken ze kennis met een ruimer mensbeeld. Zo hoeven keuzes van henzelf of anderen niet vreemd of fout te zijn, maar gewoon anders.

Met de campagne willen we sensibiliseren, informeren en werk maken van een maatschappelijk draagvlak rond vrije keuze in gender en seksualiteit. We maakten geen campagne ‘over’, maar een campagne ‘met’ en gaven daarom 4 verschillende gezinnen het woord. Zij getuigden hoe de thema’s LGBTQI+ en genderbewust opvoeden vorm krijgen in hun gezin.

Deze gezinnen gingen onderling en met elkaar een open en liefdevol gesprek aan, vertaalden dit creatief tijdens het upcyclen van een kast en kwamen zo nog dichter bij elkaar. Zo ontstonden 4 verschillende kasten, die elk hun eigen verhaal vertellen. Het verhaal achter de kasten kan je hier lezen of als podcast beluisteren:

VIDEO: Jezelf kunnen zijn, begint thuis

https://vimeo.com/791844610

Uit de kast komen

In de kast zien we de symboliek waarrond de storytelling van verschillende gezinnen werd opgebouwd. Want ‘uit de kast komen’ is voor veel mensen nog een levenslange werkelijkheid. Als ouder kan je je moeilijk inbeelden hoe het is voor je kind om uit de kast te komen en besef je vaak niet hoeveel stress ermee gepaard gaat.

Met deze campagne komen ook ouders uit de kast. Ze steunen hun kinderen, tonen hun liefde en brengen een ode aan hen uit. Ze brengen samen hun verhaal naar buiten omdat hun kind – en bij uitbreiding ook andere kinderen en jongeren – door de samenleving omarmd moet worden en mag zijn wie hij/zij/die is.

Mensen zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren. Elk met hun verschillende persoonlijkheid en eigenschappen en één voor één uniek. De overkoepelende boodschap die we willen meegeven: zie jouw kinderen graag en creëer de best mogelijke omgeving waar ze zichzelf kunnen zijn en verder kunnen opbloeien.

Meer artikels lees je in ons dossier Alle liefs voor M/V/X.

Met dank aan onze partners:

  • Vlaamse Overheid – Gelijke Kansen
  • Kringwinkel
  • Nessed-Up!

Dit artikel is ook terug te vinden op: Onze campagne 'Jezelf kunnen zijn, begint thuis' is gelanceerd! (goedgezind.be)